Tilda Korkeela: Ajan henki Näkymätön näkyväksi

Voisiko joku kertoa mikä on Kepu?

Syksy on kulunut varsin hauskoissa merkeissä. Olemme harjoitelleet lokakuun alkupuolelta asti Sähkeet Uutiskomediashowta ja koska yksi shown idea on tehdä lauluja ja sketsejä samoista aiheista kuin The Economist –lehti tekee juttunsa, laulun aiheet eivät ole niitä helpoimpia. Esimeriksi euron tuloa käsitellään laulussa Leikkikalu.Tässä siitä katkelma keskeltä:

”Kun kasvoin sitten suureksi

tuli musta aikuinen,

kuului uutisista kummia,

tulee valuutta yhteinen.

Se euro silloin vielä ollut ei

oli Ecu se nimeltään.

Sitä oliko se rupla vai dollari

ei tiennyt kai yksikään.

Siitä kuului zzt kun se liikkui, fläp kun kiikkui ja sitten prn flap kilinkilin

ja selvää oli kaikille että mahtava valuutta se on.

 

Se nytkähti ensin ylöspäin

ja sitten ylös taas

ja kun mä melkein siihen uskoo aloin,

sen arvo olikin maas.

Muu maailma katsoi vain vierestä

kun euroa korjattiin, sitä yritti kai yksi jos toinenkin

mutta enemmän parjattiin.

Siitä kuului rits kun se liikkui, räts kun se kiikkui ja sitten prn flap poks

enkä koskaan saa kai selville mikä kumma vekotin se on. "

jne.

Produktiossa mukana olevat henkilöt ovat fiksuja, koulutettuja nuoria naisia ja tietävät yhtä ja toista akateemisilta aloilta, mutta historia, yhteiskunnalliset asiat ja ajankohtaiset ilmiöt ovat jääneet vähän vieraiksi. Kun opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen oli juuri herättänyt varttuneemmissa yliopistolaisissa suurta närkästystä paimenkirjeellään, ilahdutti yliopistossa opiskeleva esiintyjämme kysymällä kirkkaasti: Kuka tämä Sanni oikein on? Neuvostoliiton ja Venäjän historiaa peilaava Kylmän sodan veteraani on herättänyt myös joitain kommentteja: ”Mä luulin että perestroika on jokin tanssi” ja ”Milloin tämä kylmä sota oikein käytiin?” Elinkeinoministerimme Olli Rehn on tullut tutuksi joillekin tekijöille valitettavasti vasta revyytekstin ”Hello Olli, olet aika kolli, sua kaipaa monet tytöt Brysselin” tekstin myötä Hello Dollyn sävelin. Samaan aihepiiriin liittyy myös otsikon sinänsä syvä filosofinen kysymys: Voisiko joku kertoa mikä on Kepu?

Kirjoittajana olen humoristisen ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalta hirvittää, että ymmärtääkö tekstejä kukaan alle 28-vuotias ja toisaalta lohduttaudun sillä, että itse olen oppinut paljon aiemmilta ajankohtaisviihteen tekijöiltä. ”Päätin minkä päätin musta tulee Urho Uusi, vaikka siinä menis siemenperunat ja muusi”, lauloi näyttelijä Lasse Karkjärven esittämä Paavo Väyrynen Ere Kokkosen unohtumattomassa Presidenttipeli 2:ssa vuodelta -93. Ossi Elstelän Vain laulajapoikia –elokuvassa on säilötty oivaa poliittista huumoria vuodelta 1951.

https://

Nykyään on muutenkin vaikea tietää, mikä on kenellekin liian helppoa ja mikä liian vaikeaa. Kirjoittajan on luettava paljon, seurattava asioita läheltä ja kaukaa ja ennen kaikkea yritettävä sulattaa ja erottaa olennainen epäolennaisesta. Varmaa vain on, että tietylle yhteiselle tiedolle on yhä tarvetta. Kun saa puettua sanoiksi jonkin tämän hetken tai aiempien vuosien tilanteen, omassa mielessäkin jokin huojentuu. Se muodostuu itselle osaksi maailmankuvaamme ja yhtäkkiä ollaan siinä samassa Suomessa, jossa on käyty niin kylmät sodat kuin talvisodat ja istuttu lähiökapakassa: ”Siellä istuu tummat ja Kollaat ja Summat kolunneet taistelee”, kuten Irwin Goodman (ja Vexi Salmi?) ovat Suomen historiaa meille kaikille säilöneet ja välittäneet tuleville vuosikymmenille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös kepu ole ole kolmoisolut jossa on himpun verran entistä kokoomusta, toinen hippu entistä demaria ja loppua aitoa keskustaa. Mausteeksi suositelaan vatulointia, vaivaamista, takinkääntöä ja himmeleitä jolloin aikaan saadaan hyvin jouluinen maku. Kepua suositellaan juotavaksi tuoreeltaan yhteiskuntaneuvottelujen äärellä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olisikohan tuohon voinut vielä mahduttaa kätilöt ja kakkaran?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tyyliin...
Eikä siinä vielä kaikki vaan voit koristaa juoman ministerin kakkaralla, muutta sen makua kätilöllä sekä kepua on saatavilla ympäri vuoden ilman aukiolo-rajoituksia.

Toimituksen poiminnat