Tilda Korkeela: Ajan henki Näkymätön näkyväksi

Pienyrittäjän joulu

  • Runebergin Antikavariaatin joulunäyteikkunasta
    Runebergin Antikavariaatin joulunäyteikkunasta

Mika Waltarin Joulutarinoissa on mainio pakina Kirjailijan joulu: ”Sanoinhan jo kerran, ettette puhuisi minulle joulusta. Olen kyllästynyt siihen sanaan. Olen reunojani myöten täynnä joulua. Olen vasta miehuuteni parhaissa voimissa, mutta olen elänyt joulun jo vähintään kaksisataa kertaa. --- Kysykää minulta, minä tiedän kaiken joulusta. Ei ole sellaista joulua, jota en olisi elänyt mielikuvituksessani. Olen kirjoittanut lumisesta joulusta ja sateisesta joulusta ja äidin joulusta ja lapsen joulusta ja isoäidin joulusta ja joulupukin joulusta ja tinasotamiesten joulusta ja nuken joulusta. Rikkaiden joulusta ja köyhien joulusta ja sairaiden joulusta ja terveiden joulusta ja vieläpä elefanttien joulusta.” Pienyrittäjän joulusta Mika Waltari ei tietääkseni valitettavasti ole kirjoittanut. Voi vain kuvitella, miten elävästi Waltari kuvaisi sitä, miten puodinpitäjä viimeiseen asti toivoisi jonkun pujahtavan sisään ostamaan lahjaa puolisolleen ja kuinka onnellinen olisi kauppiaan perhe, kun isä tai äiti vihdoin ehtisi viettämään jouluaattoa kotiin.

Waltarin pakinoiden 1930-luvun maailma tuntui vielä reilut kymmenen vuotta sitten minusta kaukaiselta. Työaikalainsäädäntöä ei 30-luvulla nykyisessä mittakaavassa tunnettu ja ihmiset olivat usein yksinyrittäjiä. Kuin vaivihkaa 30-luvun yksinyrittäjyys on puikahtanut taas näköpiiriin. Pitkät työurat saman työnantajan palveluksessa ovat paljon antiikkisemman kuuloisia kuin Waltarin ajan maailma. Nuoret astuvat maailmaan, jossa vastuu omasta työllistymisestä on yhä enemmän itsellä. Palkka voi tulla useammalta eri taholta useasta eri työstä. Ammattiliitot ja elinkeinoelämä eivät tätä muutosta tunnusta, mutta se on todellisuutta, se todella on!

Pienyrittäjät ovat tänä jouluna pistäneet silmääni siinä, miten uutterasti joulun lähestymiseen on suhtauduttu. Tunnelmalliset lyhdyt ovat olennainen osa katukuvaa. Niitä on kampaamojen edessä, kenkäkaupan oven pielessä, kahvilan reunustalla, kukkakaupan ikkunan alla.. Näyteikkunat ovat huolella laitettuja. Valoketjut ja lumiasetelmat palloineen, tonttuineen ja lahjapaketteineen ovat kauniimmin tehtyjä kuin muistan koskaan nähneeni. Suosikkini Helsingin Töölössä on ollut jo monena jouluna Runebergin antikavariaatin ikkuna, johon on koottu ilmeisesti kirjojen joukosta löytyneitä pikkuaarteita. On vanhoja ristipistoin koristeltuja kirjanmerkkejä 1800-luvulta, merkkimiesten käyntikortteja, vanhoja teatterilippuja, lasten paperileluja jne. Näyteikkuna saa pysähtymään joka kerran.

Aloitin tänä syksynä oman komediaklubin iltojen tuottamisen. Se on tuonut elämääni joitain pienyrittäjän elementtejä, kuten Heinon pikatukussa käymisen sunnuntaina väliaikatarjoilun hankkimisen tiimoilta ja asiakaspalvelun aina nettikaupassa luottokortilla maksamisen ongelmien korjaamisesta istuinpaikkojen löytämiseen loppuunmyydystä katsomosta. Joulun aikaa en ollut koskaan ajatellut aktiivisena myyntiaikana esityksen lippujen suhteen, koska esitykset alkavat vasta tammikuun lopulla. Helsingin Karhutorilla järjestetyille joulumarkkinoille ilmoittauduin kuitenkin myymään vuoden 2016 Sähkeet Uutiskomediashown-lippuja, lähinnä kuitenkin vain siksi, että halusin osallistua kivoilta kuulostaville markkinoille enkä ehtinyt käynnistää villasukkatehtailua tai muutakaan joulumarkkinoille sopivan tuotteen askartelua kesken shown esityskauden. Joulumarkkinat 12.12 olivat mieltä avartavat. Meiltä käytiin kysymässä jouluksi lahjakortteja kevään esityksiin. Ikinä en olisi itse keksinyt niitä tehdä. Enkä alkaa myydä niitä netissä. Kuitenkin se kysyntä, joka joululahjalipuilla on ollut, osoitti, että asiakkaat tiesivät paremmin kuin myyjä, mistä on tarvetta.

Joulu on yrittäjille mahdollisuus olla yhteydessä asiakkaaseen, silloinkin kun varsinaista myytävää ei ole. Itseäni ovat lähestyneet esim. Ahvenanmaan matkailu, American Express -luottokortti ja Bulevardin Kiinteistömaailma joulutervehdyksen tiimoilta, vaikka kenenkään asiakas en ole ollut. Maailman pysähtyminen joulukaudeksi olisi liian hiljaista monelle alalle, siksi on keksittävä jokin keino pysyä asiakkaiden mielissä – vaikka sitten joulun varjolla.

Yrittäjyyden elementit ovat tulleet viime vuosina osaksi yhä useamman suomalaisen elämää. On oltava aktiivisempi ja uutterampi kuin siinä maailmassa, jossa riitti vain mennä töihin. Tavallaan nykyinen maailma tuntuu enemmän elämältä kuin se entinen, jossa työssä olennaisinta tuntui monella olevan pitkästymisen sietäminen. Kuitenkin ehdimme jo kaikki tottua maailmaan, jossa aktiivisuutta pidetään vähän hassuna. Kuumimpina 2000-luvun alun nousukauden aikoina tuntui jopa siltä, että ahkera pienyrittäjä on harmillinen osa yhteiskuntaa. Silloin olisi naapurin kahvibaarin Karinkin pitänyt olla kasvuyrittäjä. Pelkkien pullien myynti oli kunnianhimotonta ja epätoivottavaa konsulttien mielestä.

Kaikki kunnia kasvuyrittäjille, mutta minä pidän Karin korvapuusteista ja ostan mielelläni kengät naapurin Kaisulta. Pienyrittäjyys vaatii erilaista sinnikkyyttä ja uutteruutta kuin kasvuyrittäjäksi aikovan Tekes -hakemusten täyttämiset ja seminaareissa istumiset. Pienyrittäjän joulu voi olla tänäkin päivänä kuin Waltarin pakinasta ja jokainen aattoa ennen myyty tuote ilahduttaa omistajan mieltä suuresti. Lisäksi jokainen kahvilan tai kenkäkaupan eteen sytytetty lyhty on tuonut iloa ja inhimillistä lämpöä kaikkien talven pimeydessä kulkevien iloksi. Kiitos kaikille kivijalkakauppiaille joulun ajasta ja kaunista ja rauhallista joulua kaikille suomalaisille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Heidi Melin-Gandhari

Kiitos Tilda, juuri näin! :) Meidän pienyrittäjäperheessä jännitettiin 20.12 asti päästäänkö tammikuussa tapaamaan sairasta isää ja puolta perheestä Nepaliin. Onneksi päästään ja todella osataan sitä arvostaa! :)

Käyttäjän TildaKorkeela kuva
Tilda Korkeela

Hei Heidi! Mukavaa jos osuin oikeaan :-) Ihanaa että saitte järjestettyä aikaa perheelle yrityksen joulukiireistä huolimatta. Kaikkea hyvää <3

Toimituksen poiminnat